crochet, gratis haakpatronen, haken, sjaals, omslagdoeken, mutsen, handschoenen, Tunisch Haken

Tunisch haken / Tunisian crochet

 

Wat doe je als je het aanbod krijgt om een mooie set Tunische Haaknaalden van KnitPro uit te proberen? Juist! Dan ga je de in Nederland zo mega populaireTunisch gehaakte ton-sur-ton-sjaal naar het patroon van By Claire haken 😉

What would you do when you get the offer to test a beautiful set of Tunisian crochet needles? Right! You’ll crochet the in Holland very popular ton-sur-ton Tunisian crochet shawl by By Claire 😉

Ik kreeg deze prachtige set thuisgestuurd van Breiwebshop.nl en kon bijna niet wachten om te beginnen. Echter, ik was nog met een deken bezig voor mijn dochter, een cadeau voor haar 16e verjaardag, dus die móest echt af! Niks ernaast doen dus, zorgen voor geen afleiding…. Maar ik kan jullie vertellen, dat is niet gelukt! De tunische haaknaalden bleven mij roepen 😉 en zo begon ik voortijdig toch al even aan de sjaal. Aangezien ik niet het By Claire garen gebruikte zoals in het patroon staat, maar Caron Simply Soft, wist ik natuurlijk vooraf niet welke naalddikte ik precies nodig zou hebben. In het patroon wordt keurig de naalddikte aangegeven die gebruikt wordt voor het originele garen, maar dit was nu een goed moment om de sjaal gelijk met ander garen te gaan maken. En oh wat is het dan fijn om zo’n hele set in huis te hebben. Bij tunisch haken is het namelijk belangrijk dat het werk niet tè strak wordt. Het moet niet alleen makkelijk over de naald glijden maar als je een te kleine naald gebruikt, gaat je werk ook nog eens enorm trekken. En dat is echt zonde. Bovendien is het belangrijk te weten dat ook al wordt er in een patroon een naalddikte geadviseerd, dan nog hangt het altijd af van hoe strak of los je zelf haakt, net als bij gewoon haken natuurlijk. Dus kan het maar zo zijn dat voor jou juist een andere naalddikte vereist is. In de KnitPro Symfonie Tunische haaknaaldenset zitten 8 tunische haaknaalden in verschillende diktes, 4 draden in verschillende lengtes, diverse eindstops, koppelstukjes en sleuteltjes voor het aandraaien. Met deze set kun je alle kanten op.
I received this beautiful set at the mail from Breiwebshop.nl and I nearly couldn’t wait to start.
However, I was working on a blanket for my daughter, a birthdaygift for her Sweet Sixteen, so I had to finish that one first! I wasn’t allowed to work on something else…. But as I can tell you, it didn’t work out that way! The needles wouldn’t wait so long 😉 and so I started the shawl before finishing the blanket. As I used Caron Simply Soft instead of the in the pattern called By Claire yarn, I didn’t know exactly what size of needle to use. And oh, it’s so nice to have a set with different sizes at home. With Tunisian crochet it is important not to work too tight. Your work has to slide over the needle easily and if you us too small needle your work will be too tight. Beside, it is important to know, which size of needle a pattern advise you, the size of needle you use always depends on your own way of crochet, the way how thight you work.
De set bevat 8 naalden, variërend in dikte vanaf 3,5mm tot met 8mm. Alles zit in een doorzichtig mapje en heet KnitPro Symfonie.
The set contains 8 needles, from 3,5mm to 8mm. The set is called Knitpro Symfonie.

 

De ton-sur-ton sjaal haakte ik uiteindelijk met de 8mm naald. Op de foto zie je hoe je een koppelstukje vastdraait. Je steekt het sleuteltje door het gaatje en kunt hem op deze manier stevig aandraaien en later ook weer losdraaien. Op deze manier ontstaan er geen vervelende randjes, alles sluit mooi aan, waardoor de draden soepel heen en weer kunnen glijden tussen naald en draad of evt tussen twee draden als je die aan elkaar koppelt.
The ton-sur-ton shawl is made with the 8mm Tunisian crochet needle.
Zoals je op de foto kunt zien, zitten er voldoende eindstukjes bij. Je kunt dus gerust met meerdere projecten tegelijk bezig zijn. Ook heel fijn 😉 En mocht je tussendoor een naald nodig hebben die je in gebruik hebt, dan haal je de naald gewoon los van de gekleurde draad en zet er tijdelijk een eindstukje op. Dan kun je de naald gewoon zolang voor een ander project gebruiken!
Wat mij opviel is dat de draad heel fijn en makkelijk over de naald gleed. Dat is in mijn ogen essentieel bij tunisch haken.
Kortom wat mij betreft een echte aanrader. Prachtig cadeau voor onder de kerstboom toch?! Dus als er nog familieleden zijn die overtuigd moeten worden dat jij deze set echt, echt, ècht nodig hebt…. gewoon dit blogje even laten lezen 😉

Breiwebshop heeft een hele mooi site (klik hier) met een zeer uitgebreid assortiment en een geweldige service. Je kunt ze ook volgen op Instagram.
Breiwebhop has a beautiful webshop (click here) with a very extensive selection and great service.You can also follow them on Instagram.

xoxo
Wendy

18 gedachten over “Tunisch haken / Tunisian crochet”

 1. Het ziet er mooi uit, tunisch haken is ook erg mooi, zeker met twee kleuren.Zo'n set haaknaalden heb ik nog niet eerder gezien, ik ken wel de naalden zoals breipennen, maar dan met een haakpunt eraan.groetjes,Loes

  Like

 2. Hoi Diane, het is superleuk om te doen. Wat leuk dat je het patroon ook klaar hebt liggen. Het patroon wordt op YouTube ook heel duidelijk uitgelegd, ik vond die wel handig om ook bekeken te hebben. Weet jij al welke kleur je m wil gaan maken? Groetjes,Wendy

  Like

 3. Ja het was al weer veeeeel te lang geleden he Akkelien?! Dit jaar speelde er zoveel dat ik er weinig aan toe kwam. Ik hoop op een rustiger 2017 zodat ik naast de foto's op instagram ook weer gezellig meer hier kan zijn 😉 Fijne zondag. Groetjes, Wendy

  Like

 4. dat zijn de oorspronkelijke tunische haaknaalden inderdaad Loes. Met die naalden was je altijd beperkt met de hoeveelheid werk wat er op kon. Een deken kon je bijvoorbeeld niet haken. Dat kan nu wel, je kunt er lange draden aan makem of de draden zelfs verlengen. Ideaal dus. En je kunt ook aan beide zeiden van de draad een naald zetten. Je kunt er dus echt alle kanten mee op ;)Xxx

  Like

 5. Dankjewel Sandra. Ben met allebei ook superblij 😉 Laat de kou maar komen, ik heb mijn naalsenset om lekker bij de warme kachel aan het werk te gaan en als ik dan tóch naar buiten moet…. kan ik mijn heerlijke warme zachte sjaal om :DFijne dag Sandra.Xxx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s